UMNO Perompak Wang Rakyat
UMNO Perompak Wang Rakyat
     Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite AMERIKA,
BRITAIN & YAHUDI
'SYAITAN DUNIA'!
StarWars: The Returns Of Jedi ... Mujahedeen

StarWars: The Returns Of Jedi ... Mujahedeen

Beberapa bulan lalu isu ini telah pun diperkatakan di akhbar - akhbar tempatan, namun mungkin tidak agak menggemparkan kerana ia hanyalah satu muatan isu yang cukup kecil. Namun, ahad lalu, kalau tak silap menerusi Berita Mingguan, sekali lagi isu ini menarik minat saya.

Filem hasil karya George Lucas ini nampaknya begitu berpengaruh, sehingga menyebabkan Kerajaan British dan Autralia terpaksa mengeluarkan amaran akan menahan sesiapa sahaja yang menyebarkan fahaman yang mula di anuti sebagai agama baru di beberapa buah negara barat - Jedisme.

Cerita yang pada mulanya sebuah mitos, akhirnya menjadi kegilaan apabila watak utama - Jedi - yang membantu keluarga Skywalker mengalahkan kuasa jahat yang ingin menguasai dunia.

"May the force be with you" seolah - olah menjadi kata - kata hikmat bagi menjana kekuatan motivasi seseorang.

Biar apa pun, mitos tetaplah satu mitos.... dan mengikut Lucas sendiri, beliau tidak mahu filem ini (terutama sekali watak Jedi) diagungkan sebagai "Nabi", dan Force sebagai "Tuhan".

Namun saya ingin melihat di suatu sudut yang lain pula... apabila terkenang kembali peristiwa 11 September 2001 di New York...

Cuba kita kaitan (insyaAllah) perjalanan cerita StarWars episod 4 - 6 (bermula StarWras, The Empire Strike Back, dan The Jedi Return) seolah - olah membayangkan akan kemenangan Islam ke atas seluruh pelusuk dunia dalam melawan kuasa - kuasa jahat ( terutama yang dikuasai oleh Amerika Syarikat).

Episod 4: StarWars memperlihatkan kepada kita saat - saat penghuni semesta diserang dan dipaksa tunduk kepada kuasa jahat yang diketuai Lord Vader dan Darth Vader (Seperti Amerika dan Yahudi). Mereka memberitahu alam semesta tentang kekuatan yang mereka miliki dan bahawa merekalah yang terbaik di alam semesta ini. Kononnya kehadiran mereka adalah untuk mengalahkan "kuasa - kuasa kejahatan" di dunia yang dilabel sebagai Rabelion (Pengganas) yang diketuai oleh Princess Leia. Tetapi hakikat dalam cerita ini merekalah pembela keselamatan sejagat.

Cuba lihat cerita ini... seolah - olah bersetuju bahawa Amerika dan sekutunya yang mahu memusnahkan Islam, mangaku bahawa mereka kuat dan mempunyai tanggungjawab untuk menghapuskan Islam ( yang dilihat sebagai pengganas).

Dalam episod ini juga dapat dilihat di akhirnya, bahawa Space Station milik Darth Vader, diserang dan sebahagiannya dimusnahkan, yang diketuai oleh Luke Skywalker, Hans Solo, dan dibantu oleh JEDI. Ya, sama seperti WTC atau setidak - tidaknya Pentagon. Cuba bayangkan kalau Luke adalah Osama bin Laden, dan Hans Solo adalah Taliban.

Tetapi dalam episod ini Darth Vader kita katakan sebagai Bush terselamat.

Episod Lima: The Empire Strike Back!

Darth Vader (Bush) melancarkan gerakan besar - besaran bagi menghapuskan Luke Skywalker (Osama). Mereka menyerang planet sehingga hancur planet tersebut kerana menyangka Luke berada di situ. Planet ni kita anggap Afghanistan. Hans Solo dalam cerita ini ditewaskan, dan ditangkap.

Tetapi Luke (Osama) berjaya melepaskan diri, dan pergi menuntut ilmu dan mengumpul kekuatan baru dengan Yoda (seorang lagi Jedi) bagi melayakkan dia menjadi Jedi....

dan sehingga kita Luke masih terus berlatih... bagi melancarkan serangan seterusnya.....

Episod Enam: The Returns Of The Jedi....

dalam episod ini, jelas menunjukkan bahawa akhirnya Luke yang telah menjadi Jedi berjaya mengalahkan Darth Vader......

dan kalau betul apa yang berlaku ke atas Osama, hampir menyerupai cerita ini, maka Darth Vader (Bush) dan Empire (Amerika) hanya kena tunggu masa untuk THE RETURNS OF MUJAHIDEEN

BRING ISLAM BACK.... "May the force be with you".... kita tukarkan kepada "MAY ALLAH BE WITH US...ALWAYS"!

Oleh : aiz81 (shoutussyabab@yahoo.egroups)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 11 Januari 2002

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com