Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite AMERIKA,
BRITAIN & YAHUDI
'SYAITAN DUNIA'!

UMNO PEROMPAK WANG RAKYAT !


Harga Minyak Malaysia, Defying Gravity!

Assalamualaikum,

Sedikit pasal kenaikan harga petrol. Harga minyak di seluruh dunia jatuh ke paras terendah dalam 2 tahun dan apa yang kita dapat kat Malaysia? Harga naik, bukan turun. Pelik betul madey ni. Kalau dah naik tu, takkan turun dah. Tapi untuk peniaga semua, of course boleh turun balik macam harga diesel tu.

Harga petrol sekarang ni, RM 1.30 seliter. Adakah ini harga termurah di dunia? Mari kita check. Mari banding dengan negara termaju di dunia. Juga yang pakai paling banyak minyak, dan paling banyak kereta. Di sana sekarang ini harga petrol ialah satu dolar untuk segelen. Segelen ni sama banyak dengan 3.8 liter. So maknanya satu USD boleh dapat 3.8 liter petrol. Convert ke ringgit, maknanya seringgit kita boleh beli seliter petrol kat US tu. Tapi kat Malaysia ni, kena ada 30 sen extra baru dapat beli seliter.

So maknanya kat sana tu, 30 % cheaper dari kat sini. FYI kat USA mana ada subsidi apa-apa and no price control. Tapi kat Malaysia ni ada subsidi "kera"jaan konon, tapi harga boleh lagi mahal. Pelik tak?

Kepada mereka yang masih buta mata dan takleh nampak facts, bukak sikit mata tu. Rakyat Malaysia macam duduk bawah tempurung. Tengok pengusaha bas, teksi etc. tu boleh paksa "kera"jaan turun balik harga. Rasanya kita boleh tak? Kalau takut sangat, apa kata kita turunkan mereka terus tahun 2004 nanti? Tak payah susah-susah.

Akhir sekali, on a lighter note, apasalahnya kita semua convert pakai diesel. Kan lagi murah dan jimat. Peduli apa pasal asap hitamnya etc. Kita buat semua petrol dealer to bankrupt (termasuk "kera"jaan yang sedang syok telan duit petrol kita tu).

Lain kali kalau nak control pun, biarlah lagi murah dari orang lain madey ooii.

Engineer Terengganu


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 19 November 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com