Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite AMERIKA,
BRITAIN & YAHUDI
'SYAITAN DUNIA'!

UMNO PEROMPAK WANG RAKYAT !


Media Barat perangi Islam di Afghanistan

Oleh Roslan Hamid dan Nasir Sudin (jurugambar)

LAHORE, 20 Nov (Hrkh) - Perkembangan sosial terkini di Kabul membuktikan krisis Afghanistan adalah perang pihak Barat dan medianya ke atas dunia Islam, kata Timbalan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Luar Jamaat-e-Islami Pakistan, M Ayub Munir.

Beliau yang diwawancara Harakah ketika bersahur di sini pagi ini di sini, berkata perubahan sosial itu termasuklah propaganda semakin ramai wanita mendedahkan aurat, lelaki mencukur jambang, menghidupkan semula TV dan Radio Kabul serta kemasukan video filem asing terutama Bollywood.

Katanya, media Barat sengaja memainkan isu ini sedangkan perkembangan itu tidak benar 100 peratus.

"Adalah tidak wajar untuk menghebahkan kononnya masyarakat Afghanistan sedang bergerak ke arah perubahan tersebut sedangkan ia hanya membabitkan penduduk yang merangkumi tidak sampai satu peratus daripada 26 juta rakyat Afghanistan," katanya.

Beliau yang membantu menguruskan perjalanan rombongan pasukan perubatan PAS yang akan memulakan tugas di Peshawar minggu ini, berkata kebanyakan laporan media Barat menjurus untuk membuktikan kononnya rakyat Afghanistan sudah menikmati kebebasan yang mereka idam-idamkan selama ini.

Pasukan perubatan PAS tiba di sini tengah malam tadi dan akan menyambung perjalanan ke Islamabad, seterusnya ke Peshawar. Kumpulan sembilan orang itu diketuai oleh Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr Hatta Mohd Ramli.

Ayub memuji usaha PAS dan berharap lebih banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam tampil untuk membantu jutaan pelarian Afghanistan, terutama ketika Ramadan dan musim sejuk sekarang.


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 22 November 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com