Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite AMERIKA,
BRITAIN & YAHUDI
'SYAITAN DUNIA'!

UMNO PEROMPAK WANG RAKYAT !


Dilema isu halal haram

Allahumma solli a'la saiyidian Muhammad wa'ala alihi wasohbihi wasallim tasliman kathiro .

Alhamdulillah , straight to the point , ana ingin mengajak sahabat-sahabat semua untuk meng "alert" kan diri antum sekalian berkenaan masalah "halal" yang seringkali menghantui kita terutamanya di tanah air ana , Sarawak .

Sebagai muqadimmahnya , ana akan menceritakan sedikit sebanyak masalah "halal" yang menjadi persoalan yang terus berlegar dalam minda anak-anak mudah seperti kami di Sarawak .

Di Bintulu , tempat ana tinggal sekarang masalah makanan di KFC ( Kentucky ( betul ke ?) Fried Chicken ) telah menghantui sebahagian besar umat Islam . Hal ini disebabkan mengikut beberapa sumber yang dipercayai , ayam yang digunakan adalah tidak disembelih mengikut syara' dan dipercayai disembelih oleh orang bukan Islam . Perkara ini telahpun dirujuk kepad JAIS (Jabatan Agama Islam Sarawak ) dan JAIS telahpun memberi warning kepada KFC ini . Namun , siapa yang tidak kenal manusia yang mudah alpa dalam mengejar dunia .... Tidak lama kemudian , KFC ini kembali mengulangi fiil yang sama , menyalahi undang-undang pemakanan Islam .

Akhirnya perkara ini menjadi satu isu yang sangat hangat di dalam website daerah ana , Infobintulu.com (tolonglah jangan buka..sebab banyak benda langa dalam tu..) , dan ramai umat Islam di sini mula mempertikaikan kehalalan KFC .Akan tetapi , isu tersebut disenaraihitamkan dan orang yang membuka topik tersebut , mengikut apa yang ana tahu , telah diberi warnig oleh orang yang berkepentingan tinggi di sini .

(Ikuti perkembangannya oleh sahabat ana , Ahmad )

Isu HALAL, isu yg menjadi satu fear element kepada penduduk di S'wak tetapi hanya kepada mereka yg peka. Isu ini sudah puas saya bincangkan dengan kebanyakan member saya dari semenanjung dan juga para Tabligh dan Ustaz dari Semenanjung tapi setakat ini, saya akui belum ada tindakan. Mungkin kerana sibok dgn urusan masing-masing, saya rasa. Tapi saya rasa saya perlu berkongsi satu kisah tentang isu pemakanan dan tanda HALAL. Kebanyakan industri makanan di Sarawak dikuasai oleh org bukan islam(kafir) dan kebanyakan daripadanya adalah mereka yg berketurunan CINA(gua anti CINA-cukup benci). Perkara ini juga membabitkan Pak-Pak Menteri di Sarawak. Seperti mana yg kita tahu, golongan islam-melayu hanya minoriti kira kira 29%. Di S'wak juga kaum cina "kafir" ini juga memonopoli sektor ekonomi.

Apabila member saya, seorang ustaz dari Kelantan melawat ke sini dan memantau serta mengkaji corak ekonomi berasaskan makanan, member saya dapati bahawa banyak nas-nas tidak suci telah tercampur dgn makanan yg di paket di kilang-kilang disini. Macam mee, tauhu, fishball, sos ada bercampur ngan minyak khinzir. Banyak lagi pembongkaran yg telah kami buat dan kami dapati terlalu banyak penyelewengan. Kemuncaknya suami pensyarah yg mengajar saya telah menelefon saya suatu hari bahawa ada hal penting yg ingin dia bincangkan. Menurutnya, seorang penjual ayam di pasar Satok, telah mengaku bahawa ayam yang dijualnya kebanyakannya adalah disembelih oleh orang bukan muslim walaupun terang-terangan ada tanda HALAL oleh pihak JAKIM. Begitu juga dgn ayam-ayam yg dijual dikawasan itu. Kawasan itu telah kami chop sebagai black area.

Bila diajukan masaalah ini kepada seorang ustaz al-hafez yg juga imam besar masjid jamek suatu ketika dulu, beliau dapati ia semua ada kaitan ngan pihak atasan terutamanya Ketua Menteri. Menurutnya lagi, badan islam lain termasuk JAKIM pun tak akan dapat berbuat apa-apa kerana jika didakwa sekalipun pengusaha makanan (org cina), campur tangan politik akan berlaku kerana pengusaha makanan itu ada hubungan politik terutamanya dgn Tin Phek Khing. Tin Phek Khing ada share business yg saya rasa tidak perlu diulas dgn Ketua Menteri. Ustaz Al Hafez pun berkata bahawa dia akan menegur pihak-pihak berkenaan tetapi, kesudahannya beberapa bulan kemudian, dibuang dari perkhidmatan.

Saya dan rakan-rakan seperjuangan yg lain tiada saluran lain lagi untuk membuat perubahan kecuali memberitahu rakan taulan atau saudara-mara. Konklusi yg kami dapat hasil dari peristiwa tersebut ialah "org islam di s'wak ini mana yg tidak pernah makan khinzir". Berhati-hatilah, TANDA HALAL yg ada pada packet makanan buatan s'wak cuma helah. Mungkin ayatnya terlalu keras, tapi itulah kenyataan. Pembongkaran dan isu tanda HALAL baru-baru sudah kami jangka. Semuanya bermula dari pihak atasan. Kini saya dan member tengah berjuang dgn memperlengkapkan diri dgn ilmu, lepas tu, insyaallah, perubahan akan berlaku. Doakanlah.

Dare To Fight For Islam ! Di Mana Bumi Dipijak Di situ Islam Dijunjung !


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 27 November 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com